Prva godina provedbe EU projekta “Tko se boji godina još?”

pro 21, 2021

Prva godina provedbe EU projekta „TKO SE BOJI GODINA JOŠ?“

Dragi umirovljenici,
u mjesecu listopadu ove godine navršila se godina dana od početka provedbe EU projekta „TKO SE BOJI GODINA JOŠ?“, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.702.400,00 kn. Nositelj projekta je Matica umirovljenika Trnje – Zagreb u partnerstvu sa Centrom za kvalitetu života „Forum 50+“ iz Velike Gorice i Ustanovom za obrazovanje odraslih „Praxis – učilište za praktična znanja“ iz Karlovca.
Usprkos zahtjevnoj epidemiološkoj situaciji, od ožujka ove godine uspješno smo provodili radionice plesa i pokreta „Tko pleše, zlo ne misli“, radionice na kojima smo obrađivali teme s područja nutricionizma „Od srca srcu“, „Svoga zdravlja gospodar“ i „505 sa crtom“, a radionice muzikoterapije „O LA LA LA“ održavale su se u suradnji sa Domom za starije osobe Trnje iz Zagreba.
U sklopu provedbe projekta organizirana su četiri izleta i to u Krapinske toplice, Krapinu, Opatiju i u Veliku Ludinu.
Partner projekta Centar za kvalitetu života „Forum 50+“ iz Velike Gorice izradio je program sprečavanja usamljenosti starijih osoba E-facilitator (podrška na daljinu), te uz pomoć volontera, koji su prethodno sudjelovali na edukativnim radionicama, proveo radionice digitalne pomoći starijim osobama na daljinu.
Osim toga, provodili smo aktivnosti iz programa “Kažem što mislim, mislim što kažem”, koje su se odnosile na prevenciju nasilja nad osobama starije životne dobi.
U tijeku su i dva znanstvena istraživanja, jedno na temu utjecaja muzikoterapije i plesa na demenciju i Alzheimer, očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti i znanstveno istraživanje o utjecaju komunikacije na prevenciju nasilja nad osobama starije životne dobi.
U sljedećim mjesecima nastavljamo s provedbom aktivnosti projekta pa tako najavljujemo početak održavanja radionica iz programa pod nazivom „Vježbenička tvrtka“, koje će obuhvaćati međugeneracijsku suradnju umirovljenika i učenika, razvijanje korištenja društvenih mreža i suvremenih informatičkih tehnologija (osobnih računala, mobitela, tableta), s posebnim naglaskom na korištenje interneta, internet bankarstva, raznih aplikacija kao što su whatsapp, Face book, viber, i sl.
Planiramo održavanje tribina, kulinarskih dvoboja, kao i nastavak održavanja radionica muzikoterapije i nutricionizma a radujemo se i sljedećim izletima koje ćemo također organizirati u sklopu provođenja projekta.
Nadamo se da ćete nas, kao i do sada, podržati u provođenju projekta i sudjelovati na radionicama, izletima i druženjima.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Matice umirovljenika Trnje – Zagreb

Druženje na Bundeku

Druženje na Bundeku

Matica umirovljenika Trnje - Zagreb organizirala je na Bundeku za svoje članove 21. listopada 2022. vježbanje i druženje uz zakusku. I nakon uspješnog završetka EU projekta "Tko se boji godina još?" Matica nastavlja sa svojim aktivnostima, koje će, između ostalog,...

“Treća dob” tv emisija na HTV-u

“Treća dob” tv emisija na HTV-u

Mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti a vrhunac obilježavanja borbe protiv ove bolesti je 21. rujan, Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Matica umirovljenika Trnje - Zagreb nositelj je EU projekta "Tko se boji godina još?", sufinanciranog...

Izlet u Krapinske Toplice

Izlet u Krapinske Toplice

U četvrtak, 17. ožujka 2022. godine naši su umirovljenici sudjelovali na izletu u Krapinske Toplice, u okviru EU projekta “Tko se boji godina još?”, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Izlet je zamišljen kao druženje uz sportsko zabavne sadržaje u...

X