Forum 50+ – partner na projektu TKO SE BOJI GODINA JOŠ?

velj 18, 2021

Aktivnosti Foruma 50+

U EU 8,9 milijuna starijih građana (75+) ima kontakt s obitelji i rodbinom jednom mjesečno ili manje (EUROSTAT, 2016), iako su očekivanja kvalitete odnosa s obitelji i bliskim prijateljima prioritetna starijim osobama. S druge strane, oko 30% Europljana starosti 65-74 godina nikada nisu koristili Internet. To su ljudi uglavnom s niskim primanjima i niže obrazovani. Istraživanja pokazuju da kada se ICT koristi za održavanje kontakata s obitelji i prijateljima, to može dovesti do pada usamljenosti, depresije i povećanja ukupne dobrobiti.

Na tim temeljima Forum 50+ izradio je i provodi Program za sprečavanje usamljenosti – “Podrška na daljinu: E-facilitator”.

Do sada je pripremljen program edukacije 9 volontera (5 mlađih osoba i 4 starije osobe ) koji su se stavili na raspolaganje za podršku starijim osobama u radu s računalima na daljinu, kako bi starije osobe komunicirale sa svojim obiteljima i prijateljima. Edukacija volontera obavljat će se po posebno izrađenom kurikulumu za e-Facilitatora u trajanju od 30 sati. Volonteri će, nakon stjecanja kompetencija, podržati 80 starijih osoba u komunikaciji sa obitelji na daljinu s ciljem smanjenja usamljenosti.

Starije osobe bez digitalnog znanja mogu jednim pritiskom na Video telefonu vidjeti svoju obitelj i prijatelje putem novonabavljenog video telefona koji do sada na našem tržištu ne postoji.

Posebni doprinos Programa je pregled izvora alata, aplikacija, platformi i projekata dobre prakse kao mogućnost individualnim potrebama i mogućnostima starijih.

Osim toga,  Forum 50+ razvija inovativni program – “Kažem što mislim, mislim što kažem” kojim će  biti provedeno znanstveno istraživanje o utjecaju komunikacije u prevenciji nasilja te učinkovitog rješavanja potencijalnih sukoba temeljem četiri okrugla stola za četiri fokus grupe i jedna javna  tribina.

Aktivnosti će rezultirati smjernicama i preporukama za učinkovito sprečavanje nasilja nad starijim osobama.

 

JAVNI POZIV za prijem u radni odnos na određeno vrijeme

JAVNI POZIV za prijem u radni odnos na određeno vrijeme

Na temelju odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, (KLASA: 984-01/23-01/29, URBROJ: 524-07-02-01-01/1-24-26 od 7. ožujka 2024. godine), te Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Dobro je činiti...

Vježbanje u Domu za starije osobe Trnje u mjesecu veljači

Vježbanje u Domu za starije osobe Trnje u mjesecu veljači

Dragi umirovljenici, veljača počinje, zima još traje i dok čekamo proljeće, Matica umirovljenika Trnje - Zagreb nastavlja  s održavanjem vježbi u kino-dvorani Doma za starije osobe Trnje, Zagreb, Poljička ulica 12. Vježbe vodi predsjednica Udruge gđa. Marijana...

X