Forum 50+ – partner na projektu TKO SE BOJI GODINA JOŠ?

velj 18, 2021

Aktivnosti Foruma 50+

U EU 8,9 milijuna starijih građana (75+) ima kontakt s obitelji i rodbinom jednom mjesečno ili manje (EUROSTAT, 2016), iako su očekivanja kvalitete odnosa s obitelji i bliskim prijateljima prioritetna starijim osobama. S druge strane, oko 30% Europljana starosti 65-74 godina nikada nisu koristili Internet. To su ljudi uglavnom s niskim primanjima i niže obrazovani. Istraživanja pokazuju da kada se ICT koristi za održavanje kontakata s obitelji i prijateljima, to može dovesti do pada usamljenosti, depresije i povećanja ukupne dobrobiti.

Na tim temeljima Forum 50+ izradio je i provodi Program za sprečavanje usamljenosti – “Podrška na daljinu: E-facilitator”.

Do sada je pripremljen program edukacije 9 volontera (5 mlađih osoba i 4 starije osobe ) koji su se stavili na raspolaganje za podršku starijim osobama u radu s računalima na daljinu, kako bi starije osobe komunicirale sa svojim obiteljima i prijateljima. Edukacija volontera obavljat će se po posebno izrađenom kurikulumu za e-Facilitatora u trajanju od 30 sati. Volonteri će, nakon stjecanja kompetencija, podržati 80 starijih osoba u komunikaciji sa obitelji na daljinu s ciljem smanjenja usamljenosti.

Starije osobe bez digitalnog znanja mogu jednim pritiskom na Video telefonu vidjeti svoju obitelj i prijatelje putem novonabavljenog video telefona koji do sada na našem tržištu ne postoji.

Posebni doprinos Programa je pregled izvora alata, aplikacija, platformi i projekata dobre prakse kao mogućnost individualnim potrebama i mogućnostima starijih.

Osim toga,  Forum 50+ razvija inovativni program – “Kažem što mislim, mislim što kažem” kojim će  biti provedeno znanstveno istraživanje o utjecaju komunikacije u prevenciji nasilja te učinkovitog rješavanja potencijalnih sukoba temeljem četiri okrugla stola za četiri fokus grupe i jedna javna  tribina.

Aktivnosti će rezultirati smjernicama i preporukama za učinkovito sprečavanje nasilja nad starijim osobama.

 

“Treća dob” tv emisija na HTV-u

“Treća dob” tv emisija na HTV-u

Mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti a vrhunac obilježavanja borbe protiv ove bolesti je 21. rujan, Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Matica umirovljenika Trnje - Zagreb nositelj je EU projekta "Tko se boji godina još?", sufinanciranog...

Izlet u Krapinske Toplice

Izlet u Krapinske Toplice

U četvrtak, 17. ožujka 2022. godine naši su umirovljenici sudjelovali na izletu u Krapinske Toplice, u okviru EU projekta “Tko se boji godina još?”, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Izlet je zamišljen kao druženje uz sportsko zabavne sadržaje u...

Vježbenička tvrtka – radionice u travnju

Vježbenička tvrtka – radionice u travnju

I u mjesecu travnju 2022. godine nastavljamo s održavanjem besplatnih informatičkih radionica u okviru EU projekta “Tko se boji godina još?”, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Radionice su osmišljenje kao interaktivne radionice međugeneracijske...

X